Doktorunuzun en son tercih edeceği size ilaç yazmaktır. Fakat Türkiye’de demir eksikliğine özellikle kadınlar arasında sık rastlanmaktadır. Demir gıdalarda yer alan bir besin öğesidir, bu genel bilgiyi doktorunuz da sizin kadar iyi bilir, fakat vücutta eksiklik belirli miktarın da altında ise ve demir deponuz düşük ise doktorunuz demir ilacını uygun görebilir. Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
Demir eksikliğiniz olduğuna dair belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Yorgunluk ve enerji kaybı
- Asabiyet
- Konsantrasyon bozukluğu
- Bağışıklık sisteminde zayıflık
- Çarpıntı
- Nefes Darlığı
- Tırnaklarda sık kırılma
- Solgun beniz
- Yiyecek dışındaki şeylere arzu duymak. Örn; Buz, toprak vs.
İlaç tedavisi besinlerle desteklenmeli
Doktorunuz tarafından önerilen ilaç tedavisi düzenli bir şekilde uygulanmalı ve bunun yanı sıra aşağıdaki besinlerin de tüketilmesine özen gösterilmeli.
Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır.
Günlük demir gereksinimi
- Erkekler için 10 mg
- Kadınlar için 18 mg
- Gebelik döneminde 27 mg
- Emzirme dönemi 18 mg
- Ergenlik dönemi 15 mg
- Çocuklar için 10 mg