Bize Ulaşın - (0212) 236 47 12
Kilo Verme Programı
Kilo vermenin sağlıklı ve bilimsel tek yolu beslenmeyle alınan ve aktiviteyle harcanan enerjinin kontrol edilmesi esasına dayanır. Gün içinde harcadığımız enerjiden fazlasını alırsak, bu fazla enerji vücutta yağ dokusu olarak depolanır. Bu da kilo almak demektir.
Sağlıklı bir bireye kilo döneminde hiçbir gıda maddesi yasaklanmaz. Günlük enerji ve besin ögeleri (herkesin besin ögeleri: protein, karbonhidrat, yağ, vitamin/mineral ihtiyacı farklıdır) gereksinimini aşmamak, eksik almamak, beslenme dengesini bozmamak koşuluyla tüm yiyecekler serbesttir. Tıbbi değerlendirme aşamasında herhangi bir sorun saptanırsa (kolesterol veya lipit yüksekliği, diyabet, anemi, kalp, karaciğer, safra kesesi, mide vs. hastalıkları, vitamin/mineral eksikliği gibi) beslenme planında bu durumlar da göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınır.
Kilo vermek için yaşam koşullarını değiştirmek, sosyal yaşamdan vazgeçmek ve ek aktiviteler gerekmez. Özel ürünler önerilmez! Günlük menüde her zaman her yerde kolaylıkla bulunabilecek yemekler yer alır. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı ve kalıcı kilo verimini için hedef kilo verimi haftada 500 gram – 1 kilo, ayda 3-4 kilo verilmesi hedeflenir (Bu hedefler kişinin vermesi gereken kiloya bağlı olarak değişkenlik gösterir). Program süresince kişiler düzenli aralıklarla diyetisyenle görüşür ve her haftanın değerlendirmesi yapılır. Gerekiyorsa beslenme planında değişiklikler yapılır. Özel günler için (yılbaşı, doğum günü gibi) özel çözümler geliştirilir. Hedef kiloya ulaşana kadar sürdürülebilir kilo kontrolü ve sağlıklı beslenmeye yönelik beslenme tüyoları, dengelemenin püf noktaları anlatılır. Doğru alışveriş teknikleri ve etiket okuma eğitimleri üzerine bilgilendirmeler yapılır.
Kilo verme programlarını uygularken temel ilke, kişinin olağan yaşam akışı içinde beslenme alışkanlıklarını doğru bir çizgiye getirmektir. Eğer bu ilke gözetilmeden diyet uygulanırsa, kilo verme dönemi sona erdiğinde tekrar eski kilolar geri alınabilir. Önemli olan kilo vermek değil, genel sağlık durumunu her daim sağlıklı kılmak ve dengeli beslenmeyi benimsemektir.
Beslenme ve Diyet