1) Ailenizle hoş ve sağlıklı vakit geçirmek için hafta sonu programlarınıza hareket katın. Uzun yürüyüşlere, pikniğe, sportif faaliyetlere katılın.
2) Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak, ilerleyen saatlerde şekerli ve yağlı gıda tüketiminizi azaltır, kilo kontrolüne yardımcı olur
3)Su içmek için susamayı beklemeyin. Günde 1,5-2 litre su içmek dehidretasyonu önler.
4) Soslarınızı hazırlarken mayonez yerine az yağlı yoğurdu deneyin.
5)Susama ve acıkma hissini karıştırmayın! Abur cubur tüketmek istediğinizde önce büyük bir bardak su için. O da yetmezse bitki çaylarını deneyebilirsiniz.
6) Hafta başında buzdolabındaki yiyeceklerinizi kontrol edin. Pişmiş yemekler üç günden, çiğ et ve tavuk 1-2 günden fazla buzdolabınızda kalmamalı.
7) Sağlıklı bir beden için uykunuzu düzenleyin. Düzenli uyku büyüme -gelişme ve öğrenme için önemlidir.
8) Kilo kaybetmek için harcadığınızdan daha az kalori almalısınız. Günde 4-5 öğün tüketmek, iştahınızı baskılar ve vücut ağırlığınızı korumanıza yardımcı olur.
9) Sporu seven ve haraketli hayat konusunda sizi cesaretlendiren arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirin.
10) Kilo vermek için acele etmeyin. Gerçekçi hedefler koyun. Unutmayın, vücut ağırlığınızın %5-10’unu kaybetmek sağlığınızı iyileştir.
11) Düzenli kahvaltı etmek, sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmanızı sağlar
12) Kadınların günde 14 g, erkeklerin 38 g posa tüketmesi gerekir. Tam tahıllar, yulaf, meyve ve sebzeler posanın en iyi kaynaklarıdır.
13) İşe giderken spor ayakkabılarınızı giyin, arabanızı uzağa park edin, servisten erken inin, hiç birini yapamıyorsanız öğle aranızda yürüyüşe çıkın.
14) Dışarıda yemek yerken porsiyon büyüklüğünü göz ardı etmeyin! Çok büyükse bir arkadaşınızla paylaşın.
15) Çocuğunuzun sağlıklı vücut ağırlığını koruması için bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği zamanı azaltın ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırın.
16) Diyet sürecinde ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek isteyin. Sağlıklı yaşam tarzınızı onlarla paylaşın, doğru beslenmek konusunda sizi motive etmelerini sağlayın.
17)Porsiyon miktarını kontrol edebilmek için, bir mutfak terazisi kullanabilir, gözünüz miktarlara alışana kadar, en azından haftada 1-2 öğün, tükettiğiniz besinleri tartabilirsiniz.
18) Seyahatlerden kilonuzu koruyarak dönmeye çalışın. Elbette yeni lezzetler deneyebilirsiniz ama vücut ağırlığınızı korumak için porsiyon ölçülerine dikkat etmelisiniz!
19) Özellikle hedef ağırlığa ulaştıktan sonra, mutlaka haftada bir gün, sabah, aç karnına tartılın. Kilonuzu kontrol altında tutun!
20) Düzenli egzersiz yapmak hastalık riskini azaltır, ömrü uzatır, kemik sağlığınızı korur ve kilo vermenizi sağlar.
21) Nefesinizi düzenleyin çünkü oksijen yaşam kaynağımızdır.
22) Tabağınızdakileri bitirmek zorunda değilsiniz! Karnınız doyduğunda yemeği bırakın, fazladan kalori almayın.
23)Acil durumlar için, çantanızda kuru meyve, kuru yemiş, kepekli kraker gibi ara öğün alternatifleri bulundurun.
24) Egzersiz yapın, postürünüzü düzeltin, doğru nefes alın
25) Stresin besin tüketiminizi arttırmasına izin vermeyin. Unutmayın zararlı atıştırmalıklar sorunlarımızı çözmez, yeni sorunlar yaratır! Atıştırmak yerine yürüyüşe çıkın, egzersiz yapın.
26)Masanıza bir sürahi koyun ve gün boyu yeterince su içmeye özen gösterin.
27) Arkadaşlarınızla yemeğe çıktığınızda, daha çok sohbet edin, daha az yiyin.
28) Çocuğunuzu yemekle ödüllendirmeyin. Aksi halde hayatı boyunca sürdüreceği kötü bir alışkanlık kazandırmış olursunuz.
29)Davetlere aç karnına gitmeyin. Öncesinde yapacağınız küçük bir ara öğün oradaki besin tüketiminizi azaltacaktır.
30) Yaz aylarında baklagil tüketmek için, mercimek, kuru fasulye, nohut salatalarınıza ekleyebilir, pratik, sağlıklı, hafif bir yemek alternatifi oluşturabilirsiniz.