Herkese merhaba! Yazın neredeyse ortalarına varmışken, bir taraftan da tatil planları tam gaz devam ediyor. Hem bavulumuzu, hem de kısa şortlar son derece moda olmuşken kara kara selülitlerimizi düşünmeye başladık. Peki bu dillere destan, ünü kıtaları aşmış ‘selülit’ nedir, neden oluşur ve tedavi protokolleri nedir? Bu yazımda bu konulardan bahsetmek istiyorum.

Selülit, kabaca dolaşımın farklı sebeplere bağlı olarak yavaşlaması ve hücreler arası sıvı birikmesidir diyebiliriz. Ayrıca cilt altında yağ dokusu arttıkça, aralardaki fibröz bantlar da kalınlaşır ve yağ dokusu yer yer ciltten kabarık durur, bu da portakal kabuğu görüntüsünü oluşturur. Erkeklerdeki ve kadınlardaki fibröz bantların yapısı birbirinden farklı olduğundan erkeklerde selülit kadınlar kadar oluşmaz. Ayrıca selülit problemi olan hastalarda lenfatik dolaşımın bozulması ve yağlanma birbirlerini tetikleyerek kısır döngü oluşur. Bu yüzden müdahale aşamasında her iki soruna birden müdahale etmek gerekir. Eğer uzun süreli müdahale edilmezse ileri derecedeki selülitlerin tedavisi daha zor hale gelir. Selülit oluşması için kişinin şişman olması veya kilo artışı gerekmez.

Selülit neden oluşur?

  • Sigara ve alkol
  • Aktivite azlığı
  • Hipotiroidi
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Sağlıksız beslenme
  • Hormon bozuklukları
  • Hamilelik
  • Genetik faktörler

Selülitin belli dereceleri vardır;

  1. Derece selülit: Ayakta ve yatarken belli olmaz, bölgeyi sıkınca ortaya çıkar. Tedavisi kolaydır. Spor, masaj, lenf drenaj ile tedavi edilebilir.
  2. Derece selülit: 1. derece selülit ilerlemiş, ayaktayken belirgin hale gelmiştir; hatta cilt altındaki varlığı elle hissedilir. Mutlaka hekim müdahalesi gerekir. Tedavi edilebilir.
  3. Derece selülit: Fibröz selülit de diyebiliriz. 2. derece selülit iyice ilerler ve nodüller büyüyerek daha da sert bir hale gelir. Hem yatarken hem de ayakta belirgindir. Tedaviye oldukça dirençlidirler; tedavi uzun zaman alır.

Selülit nasıl tedavi edilir?

Selülit tedavisi çok yönlü bir tedavidir. Cilt altı yağ dokusu azaltılmalı, selülite sebebiyet veren etkenler ortadan kaldırılmalı ve lenf akım düzeltilmelidir.  Kişi bir ödev gibi günlük hayatında birkaç faktöre dikkat etmelidir. Bunlar;

Ayrıca klinik müdahaleler de selülitin derecesine göre esastır. Özellikle 2. ve 3. derecede mutlaka bir hekim müdahalesi gerekir. Klinik müdahaleler;

  • Masaj, lenf drenaj, vakum tedavisi (özellikle lenf akımı düzeltmek ve ödemi azaltmada en etkili yöntemlerdir)
  • Vücut mezoterapisi (cilt altındaki yağlanmayı azaltır, ödemli dokuyu tedavi eder) ve radyofrekans’tır.

Liposuction ile daha derindeki yağ kitlesi hedef alınır, o yüzden selülit tedavisinde tercih edilmez.

Selülit tedavi protokolü kişiye göre hazırlanır. Aralıklar ve seans sayısı, kişinin selülit derecesine göre belirlenir.

Herkese sağlıklı bir yaz ve keyifli tatiller diliyorum!

Sağlıkla kalın…

0

Yeni Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now ButtonHemen Ara
WhatsApp chat